kolmapäev, 6. aprill 2016

Autoriõigused

1.Autor - üldjuhul on autoriks teose looja. Autoriõiguse seadus kehtestab põhimõtte, et isik, kelle nimi on fikseeritud teosel, loetakse selle teose autoriks.
2.Autoriõigus - originaalteoste autoritele antud õiguste kogum, laiemas tähenduses hõlmab ka autoriõigusega kaasnevaid õigusi. Autoriõigus tekib kirjandus-, kunsti- ja teadusteostele. Autoriõiguse sisu moodustavad isiklikud õigused ja varalised õiguse.
3.Autoriõigus kestab autori eluajal ja 70. aastat pärast autori surma.
4.Riik kaitseb autoriõigusi.
5.Autoritasu - autoriõigusega kaitstud teose kasutaja poolt autorile makstav tasu.
6.Intellektuaalomand - on õigused inimese loometöö tulemustele, so õigusharu, mis kaitseb inimmõistuse poolt loodut, jaguneb kolmeks :tööstusomandiks, autoriõiguseks ja autoriõiguse naaberõigusteks need on autoriõigusega kaasnevad õigused . Intellektuaalomani kaitsega tegeleb Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioon (WIPO) .
7.Litsents - ametlik luba teose autorile kuuluvate õiguste kasutamiseks.
8.Plagiaat - võõra teose või teose esituse oma nimel üldsusele teatavaks tegemine. Plagiaat on karistatav kriminaalkorras. Plagiaadiks ei loeta mingi idee kasutamist erinevas vormis ehk idee on sarnane, kuid vorm erinev.
9.Piraatlus - on autoriõigusega kaitstud teoste tahtlik ja õigusvastane levitamine.
10.kirjalikud teosed, muusikalised teosed,kunstiteosed,draama-ja koreograafilisedteosed,filmi-ja multimeediateosed,arvutiprogrammid
11.Pöördun politseisse.
Owl, Teacher, Animal, Banned, Bird, Books, FunnyOwl, Animal, Bird, Book, E-Book, Funny, Kindle, Reader

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar